Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Azok a férfiak, akik ellenségesek és hajlamosak a haragra, illetve a depresszióra, rosszat tesznek saját immunrendszerüknek, és fokozottan ki vannak téve a szívkoszorúér-betegség, a 2-es típ - Magas vérnyomás magazin
részletek »

A harag betegségeket okoz

A magas vérnyomás korunk egyik nagy népbetegsége! A magas vérnyomás megelőzése, kezelése sokak számára lenne fontos! A "Magas vérnyomás" Tuti Magazin az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkat, tudnivalókat próbálja meg összegyűjteni!
Magas vérnyomás magazin
Itt vagy: Magas vérnyomás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A harag betegségeket okoz
A harag betegségeket okoz
Ne dühösködj!
Azok a férfiak, akik ellenségesek és hajlamosak a haragra, illetve a depresszióra, rosszat tesznek saját immunrendszerüknek, és fokozottan ki vannak téve a szívkoszorúér-betegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás veszélyének.
Steven Boyle, a Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatója és kollégái 313 Vietnamban szolgált amerikai veteránt vizsgáltak meg egy nagyobb, az Agent Orange hatását vizsgáló 20 éves tanulmány résztvevői közül. (Az Agent Orange egy olyan, az ötvenes évek végén kifejlesztett permetezőszer, amelynek hatására a növények lehullatják nagyobb leveleiket. Az Egyesült Államok a vietnami háborúban vetette be, hogy megkönnyítse a tájékozódást a vadászpilóták, és megnehezítse a rejtőzködést a helyiek számára. Később kiderült, hogy a szer lebomlásakor egy súlyosan mérgező rákkeltő vegyület, dioxin szabadul fel, ami több tízezer amerikai és vietnami egészségét károsította meg, illetve halálát okozta.) A tanulmány a Brain, Behavior and Immunity c. szaklap augusztusi számában jelent meg.

A vizsgálat során a veteránokat olyan pszichológiai tesztnek vetették alá, amelyet általában az ellenséges érzelmek, a depresszió és a düh vizsgálatára alkalmaznak.
Ezen kívül a résztvevőktől 1992 és 2002 között összesen három alkalommal egy-egy sorozat vérmintát vettek, és megmérték két immunrendszeri fehérje, a C3 és a C4 koncentrációját. Mindkettő ún. gyulladási marker (jelzőmolekula), amelynek akkor nő a mennyisége, ha a szervezetet valamilyen sérülés vagy fertőzés éri. Számos olyan betegség, amely a szívkoszorúereket veszélyezteti (például a cukorbetegség) együtt jár a C3 és C4 szintjének megváltozásával.
Hirdetés

Azoknál a férfiaknál, akiknél a pszichológiai tesztben az ellenséges érzelmekre, a depresszióra és a haragra vonatkozó értékek a legmagasabbak voltak, tíz év alatt 7,1 százalékkal nőtt a C3 szintje, míg azokban a résztvevőkben, akiknél ugyanezek a tulajdonságok kevésbé jelentkeztek, a C3 koncentrációja nem változott a vizsgálat során. (A C4 fehérje szintjében nem mutattak ki jellegzetes változásokat.)

A kutatók más faktorokat is találtak, amelyek befolyásolták a C3-szintet: pl. a dohányzás, az életkor, az etnikai hovatartozás, az alkoholfogyasztás és a testtömeg-index. Az Agent Orange-dzsal való találkozás ugyanakkor nem járt együtt a C3-szint emelkedésével.

Az ellenséges, depressziós és haragos emberek másképp tekintenek a világra, és időnként úgy érzik, az egész világ ellenük fordult - mondja a cikk egyik szerzője, Edward Suarez. Ez a fajta életstílus gyakori stresszel jár együtt, és olyan élettani változásokhoz vezethet, amelyek akár betegséget is okozhatnak.
Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy egy olyan terápia, amely enyhíti az ellenséges érzelmeket és a haragot, csökkentheti-e a C3 vagy más gyulladási markerek szintjét.

[origo] egészség
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - harag,méreg,neheztelés,békesség,gyógyulás,magas vérnyomás,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-06 15:21:17
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü